Marta GALCERAN VERCHER

Marta Galceran

Investigadora Principal

  • Líneas de investigación temáticas: Ciudades y metrópolis globales.

Experiencia profesional

Marta Galceran es investigadora principal del Programa de Ciudades Globales de CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) y profesora asociada de Relaciones Internacionales en la Universitat Pompeu Fabra (UPF) y en el CEI- Centro de Estudios Internacionales. Es politóloga, doctora en Relaciones Internacionales por la UPF y Máster (with distinction y premio extraordinario) en Relaciones Internacionales por la University of Warwick. Su investigación se centra en la diplomacia de las ciudades, las alianzas urbanas y la gobernanza global, particularmente en el campo de las transiciones digitales y el humanismo tecnológico. Es autora de varios policy papers, artículos académicos y otras publicaciones sobre estos temas. También lidera la investigación del Global Observatory of Urban Artificial Intelligence (GOUAI), en el marco de la Cities Coalition for Digital Rights. Antes de unirse a CIDOB, fue la Coordinadora del Programa del Smart City Expo World Congress y consultora senior en Anteverti, donde asesoró a gobiernos locales y organizaciones internacionales (i.e., ONU-Habitat, BID, Comisión Europea) en políticas de internacionalización e innovación urbana.

Betevé - 17 abr. 2023

Barcelona constitueix el consell assessor en intel·ligència artificial, ètica i drets digitals

L’Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest dilluns la sessió constitutiva del consell assessor en intel·ligència artificial, ètica i drets digitals. L’objectiu d’aquest òrgan és vetllar perquè les polítiques públiques innovadores garanteixin en tot moment els drets digitals de les persones. Marta Galcerán, investigadora principal del Programa Ciutats Globals del CIDOB, és una dels 15 experts i expertes independents que assessoraran al consistori en l’ús de la intel·ligència artificial per al bé comú. El consell està presidit per Laia Bonet, tinenta d’alcaldia de Transició Digital, i el vicepresident és Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Digital. Els experts en formaran part durant cinc anys, prorrogables com a màxim un mandat més, i es reuniran almenys dos cops l’any. També es constituiran grups de treball per temes d’interès. Entre les tasques del consell assessor destaca l’avaluació dels sistemes algorítmics que puguin tenir un alt impacte en els drets fonamentals dels ciutadans.

Betevé - 28 ago. 2022

Barcelona aposta per una intel·ligència artificial ètica

L’ús de noves tecnologies obre en moltes ocasions debats ètics de com s’han d’utilitzar aquestes eines. Ara és el torn de la intel·ligència artificial, que cada vegada està més present en la gestió de les nostres ciutats. Barcelona ja treballa en aquesta línia i està integrada en l’Observatori Global de la Intel·ligència Artificial Urbana del CIDOB amb la idea de protegir els barcelonins de possibles discriminacions i vulneracions dels seus drets digitals. Tal com explica la investigadora del Programa de Ciutats Globals del CIDOB, Marta Galceran, “és l’ús d’algoritmes, l’automatització de moltes decisions que en el cas aplicat a la ciutat serveixen per oferir uns millors serveis a la ciutadania, una administració molt més responsable, eficient, que s’anticipa molts cops a les necessitats dels ciutadans”.

European Council Library Blog - 28 abr. 2023

Think Tank Review - April 2023

The European Council Library Blog gathers two publications authored by CIDOB researchers in its April’s think tank review: a CIDOB Briefing on the role of cities in the intersection between the green, digital and social transitions by Marta Galceran-Vercher; and a Policy Brief on post-2014 migrants’ access to housing and employment in small municipalities and rural areas of different European countries, produced by Blanca Garcés-Mascareñas and Reinhard Schweitzer in the framework of the Whole-COMM H2020 project.