Antoni SEGURA i MAS

Antoni Segura i Mas

Presidente de CIDOB

Experiencia profesional

Presidente de CIDOB, Catedrático de Historia Contemporánea de la Universidad de Barcelona (UB) y director del Centro de Estudios Históricos Internacionales (CEHI) de la UB hasta septiembre de 2016. Especializado en el análisis de conflictos y en el mundo actual es autor y editor de numerosos libros y artículos de investigación: “Migrants, desplaçats, refugiats i conflicte a la mediterrània” (Institut d’Estudis Catalans, 2021); “The Fall of the USSR and its Aftermath” (Cambridge Scholars Press, 2018); «La crisi dels refugiats i els nous conflictes armats» (2016); «Del Acuerdo Sykes-Picot al Estado Islámico» (2016), «The End of two-party system in Spain?» (2016); «L’ascens de l’extrema dreta i l’amenaça de la islamofòbia» (2016); «Els orígens d'Estat Islàmic» (2015); Estados Unidos, el islam y el nuevo orden mundial (2013); Soldiers, Bombs and Rifles: Military History of the 20th Century (2013); «From Cold War to Asymmetric Conflicts: Players, Values ​​and Characteristics of Wars in the Second Half of 20th Century(1945-2012)» (2013); Hablemos de reconciliación (Universitat de Barcelona, 2013); “The Spanish Transition and the Arab Spring” Euromesco paper, 12 (IEMED, Barcelona, 2012); Euskadi: crònica d’una desesperança (L’Avenç, Barcelona, 2009); Senyors i vassalls del segle XXI (La Campana, Barcelona, 2004);  Irak en la encrucijada (RBA, Madrid, 2003); Aproximació al món islàmic. Des dels orígens fins als nostres dies (Edicions UOC - Pòrtic, Barcelona, 2002); Más allá del islam (Alianza Editorial, Madrid, 2001). 

Es miembro del Consejo Asesor del Instituto Europeo del Mediterráneo (IEMed) y ha sido miembro del Consejo Asesor de Casa Árabe - Instituto Internacional de Estudios Árabes y del Mundo Musulmán (2006-2012) y miembro de la Junta de Gobierno del Instituto Catalán Internacional por la Paz (ICIP) (2008-2011). Ha sido director de la revista Índice Histórico Español (2012-2020). Comisario de diversas exposiciones relacionadas con la República y la Guerra Civil en Catalunya y en España y con el mundo árabe y el Islam. Ha sido profesor invitado y ha impartido cursos en diversas universidades e instituciones españolas y extranjeras. Colaborador habitual en diversos medios de comunicación (prensa, radio y televisión).

  

La República - 22/7/2022

Les darreres cimeres de l’OTAN

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, analitza l’evolució de l’Aliança Atlàntica des del final de la Guerra Freda arran de la cimera a Madrid en aquest article per a La República: “Les cimeres de l’OTAN de les darreres dècades donen compte dels canvis geopolítics posteriors a la guerra freda i de les diferents actituds de les administracions nord-americanes. Després de la implosió de l’URSS, la feblesa econòmica i política de la Federació Russa durant els mandats de Borís Ieltsin i la llavors indiscutible hegemonia mundial dels Estats Units afavoreixen una expansió de l’organització atlàntica cap a l’Europa de l’Est que culmina amb la cimera de Madrid (juliol del 1997) en què es convida tres països de l’antic Pacte de Varsòvia –la República Txeca, Hongria i Polònia– a ingressar a l’organització.

Nació Digital - 2/7/2022

Cap a una nova Guerra Freda? Les claus per entendre el món que vindrà

L'historiador Antoni Segura, president del CIDOB, considera un “error” la menció que s'ha fet a Madrid a la Xina, entesa com un rival. No apareix finalment com un “enemic”, però sí que s'exerceix una clara pressió. “Té lògica que s'esmenti Rússia com a enemic perquè ha estat l'agressor. Això no vol dir que Occident estigui en situació de donar lliçons de moral. Només cal recordar la invasió de l'Iraq. Però en el cas d'Ucraïna és evident qui és l'agressor”, remarca. Segura assenyala que precisament un dels grans errors comesos per Putin ha estat engegar una guerra que creia ràpida i que volia parar els peus a l'OTAN i ha aconseguit el contrari.

Política Exterior - 21/6/2022

El retorno de los conflictos inacabables

En este artículo para Política Exterior, Antoni Segura i Mas, presidente de CIDOB, analiza la vuelta de viejos conflictos no resueltos en un nuevo marco geopolítico regional en Oriente Medio y Norte de África: “La insensata política exterior de Donald Trump (2016-2020) y la deriva intervencionista de Putin en Siria vuelven a poner de relieve conflictos no resueltos de larga duración. Estos reaparecen con fuerza en un nuevo marco geopolítico regional definido por la retirada geoestratégica parcial de EE. UU., la mayor implicación rusa, el protagonismo de Turquía, que pretende consolidarse como potencia regional, la pugna por la hegemonía en Oriente Medio entre Riad y Teherán, revestida con la secular oposición entre sunismo y chiismo, y la práctica desaparición de la influencia de la Unión Europea. A esto se suma, la invasión rusa de Ucrania que provoca graves disfunciones en los mercados energéticos (la OPEP ha anunciado que elevará el bombeo de crudo en 650.000 barriles diarios en julio y agosto, un 50% más que en los últimos meses, pero insuficiente para cubrir la aportación rusa) y una disrupción y una inestabilidad del mercado de cereales (Rusia y Ucrania aportan el 30% del trigo y la cebada mundial y el 20% del maíz) que afecta gravemente a países como Túnez, Egipto, Yemen (donde millones de personas viven en situación de inseguridad alimentaria y padecen hambre). Por último, la guerra también obliga a los países árabes a optar entre contrariar a Rusia o a sus socios europeos-norteamericanos”.

Radio Estel – Tot anirà bé - 9/5/2022

Antoni Segura: “Si alguna cosa ha tingut la guerra d’Ucraïna és que ha cohesionat la UE”

Entrevista a Antoni Segura, president del CIDOB, sobre la invasió russa d’Ucraïna: “Si alguna cosa ha tingut la guerra d’Ucraïna és que, amb excepció d’Hongria, ha cohesionat la Unió Europea. És veritat que li costa encara prendre decisions conjuntes, és veritat que el tema de restringir les importacions de gas i de petroli russos planteja problemes perquè hi ha països que tenen una dependència molt gran, i sense anar més lluny és el cas d’Alemanya. I, per tant, s’estan posant terminis, i ho farem després de l’estiu, abans que acabi l’any. Però sí que és veritat que fins i tot països que estaven seguint una mica la línia d’Hongria, com era Polònia, amb una deriva entre populista i molt conservadora, li han vist les orelles al llop, i el llop és Rússia. Perquè ells ja saben el que és tenir una ocupació russa, soviètica en el seu moment, i per tant que hi ha com un replegament cap a la Unió. És a dir, en un moment en que la Unió estava en un moment delicat després del Brexit, la por a que el Brexit fos contagiós, de que costa moltes vegades posar d’acord als 27 socis. Doncs sembla que ens aquests moments, amb l’excepció d’Hongria, que és l’únic país que li dona un cert suport a Putin, doncs sembla que hi ha hagut aquesta cohesió”.

El Punt Avui - 25/3/2022

Guerres que mai van existir

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, analitza l’evolució del sistema de seguretat europeu en relació amb la guerra d’Ucraïna en aquest article per a El Punt Avui: “Anna Politkóvskaia, a Txetxènia, la deshonra russa (2003), escriu que a la Rússia de Putin “l’economia continua estant dominada pels oligarques i la protecció social és inexistent.

Informativos.net - 18/3/2022

Antoni Segura i Mas: “Los avances del ejército ruso son importantes, pero limitados”

Entrevista a Antoni Segura i Mas, presidente de CIDOB, sobre el conflicto en Ucrania: “Seguramente las cosas no están saliendo como pensaba el Kremlin que iban a salir. Yo creo que en el fondo se estaba pensando en una estrategia de guerra relámpago. Es obvio que no ha sido así porque estamos ya prácticamente en la cuarta semana de guerra. Los avances del ejército ruso son importantes, pero limitados”. Y añade: “En todo caso, lo que se preveía era una crisis limitada al Donbass, y esto es evidente que no ha sido así, como tampoco ha sido así lo que seguramente esperaba el Kremlin, que sería una rendición inmediata del ejército ucraniano y que no hubiera resistencia. Resulta que ha habido resistencia, que los avances del ejército ruso han sido mucho menos fáciles de los que se suponía y que la resistencia del ejército ucraniano está causando bajas en el ejército ruso hasta el extremo de que en estos momentos no sé muy bien cómo puede estar el bloque de poder en Rusia respecto a posibles disensiones internas o de cómo se está llevando esta guerra”.

La Vanguardia - 12/3/2022

La necesaria gobernanza global

Antoni Segura i Mas, presidente de CIDOB, reflexiona sobre las transformaciones del orden internacional desde la disolución de la URSS y analiza las actuales aspiraciones del Kremlin en este artículo para La Vanguardia: “La guerra fría la ganan EE.UU. y las democracias liberales, pero ahora sabemos que la victoria fue también el inicio del fin del sistema de Bretton Woods y de relaciones internacionales que regulaban el orden mundial desde 1945.

La República - 4/3/2022

La nova guerra de Putin

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, reflexiona sobre la història comuna, però divergent en molts aspectes, de Rússia i Ucraïna en aquest article per a La República: “En el segle IX sorgia a Kíiv el primer estat eslau d’Europa. Un segle després, comprenia gairebé la totalitat d’Ucraïna, sense Crimea, Bielorússia i la Rússia occidental i era un regne cristià. El Rus de Kíiv medieval es considera l’origen d’Ucraïna i de Rússia, però, posteriorment, la història dels dos països diferirà per molt que Vladímir Putin insisteixi que són un mateix poble per tal d’emmascarar les seves pulsions imperials”.

Nació Digital - 24/2/2022

Europa, en el laberint: com ha de respondre a la invasió russa d'Ucraïna?

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, i Carme Colomina, investigadora principal d’aquesta mateixa institució, analitzen les claus del conflicte a Ucraïna. “Malgrat que pot utilitzar la clau del gas, si vol dominar el territori necessitarà molt més que 200.000 soldats. Ucraïna és un país gran i té 45 milions d'habitants. Una guerra és molt més que una invasió”, afirma Segura. En clau europea, Colomina sosté que el conflicte és un abans i un després pel projecte europeu, i per la política exterior de la UE, que fins ara s'ha caracteritzat pel soft power: "La política exterior i de seguretat de la UE neix del gran fracàs col·lectiu que va suposar la guerra de Bòsnia".

La República - 18/2/2022

Narcotràfic, Femenicidi i degradació institucional

El president del CIDOB Antoni Segura i Mas reflexiona sobre l’acció política d’Andrés Manuel López Obrador a Mèxic en aquest article per a La República: “Mèxic, el tercer país més extens d’Amèrica, 130 milions d’habitants, una quarta part de població indígena o predominantment indígena i prop de dues terceres parts de població mestissa (indígena espanyola), és la segona economia més gran de l’Amèrica Llatina, però presenta uns nivells de desigualtat i pobresa insuportables. A més, des de mitjans de la primera dècada del segle, viu una creixent degradació institucional, sobretot en alguns estats del nord i del centre (Baixa Califòrnia, Sonora, Sinaloa, Chihuahua, Michoacán...), que amenaça d’hipotecar definitivament el futur de la federació.

VOA - 4/2/2022

Rusia y Ucrania: antecedentes

Antoni Segura i Mas, presidente de CIDOB, analiza las motivaciones del Kremlin, y de Vladimir Putin en particular, tras la crisis de Ucrania: “Putin considera que su mentor, que fue Yélstin, de alguna manera fue víctima de las potencias occidentales, en el sentido que él ha dicho, en más de una ocasión, que el desastre más grande del siglo XX fue la desaparición del a Unión Soviética, no porque él se considere comunista ni mucho menos, porque es un ultraliberal y un dictador que mantiene unas ciertas formas, pero que en el fondo es un régimen muy autoritario, y desde el punto de vista económico defiende un ultraliberalismo atroz. No es que haya una nostalgia de un pasado comunista, pero sí que hay una nostalgia de un pasado como potencia”.

Nació digital - 30/1/2022

Ucraïna, entre les pors d'Europa i la nostàlgia russa

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, reflexiona sobre les motivacions del president rus Vladimir Putin darrere de l’actual escalada de tensions a Ucraïna: “No és un nostàlgic del comunisme però sí del paper de superpotència de Rússia. Té molt interioritzat el que va suposar el darrer període de Boris Ieltsin, quan les grans companyies occidentals van entrar a sac a l'economia russa i es van rifar el país. Actualment, Rússia continua sent una potència militar, però econòmicament, la Xina li ha passat clarament pel davant i el PIB rus és menor al de molts països de la UE”.

La República - 28/1/2022

L’obsessió de Putin

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, analitza les implicacions de l’actual escalada de tensions a Ucraïna per la pau i la seguretat mundials en aquest article per a La República: “Des de mitjans de la primera dècada del segle, diversos analistes assenyalen el rescalfament d’una nova guerra entre la Rússia de Vladímir Putin (i del seu alter ego Dmitri Medvédev) i l’OTAN (els Estats Units i la UE), liderada ara per Joe Biden.

El Punt Avui - 17/1/2022

L’auge dels populismes i l’extrema dreta

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, fa una comparativa entre l’auge dels populismes i els moviments d’extrema dreta actuals i els moviments feixistes de l’Europa d’entreguerres en aquest article per a El Punt Avui: “En el període d’entreguerres del segle XX es consoliden a Europa diferents règims feixistes. La decantació política cap a l’extrema dreta és conseqüència del pànic de les classes conservadores davant del triomf de la Revolució d’Octubre, que esdevé una esperança per al proletariat europeu i una amenaça per al capital (tot i que molt aviat la revolució deriva en un nou sistema totalitari); de les reparacions de guerra imposades a Alemanya en el Tractat de Versalles (1919), que resulten humiliants, provoquen una hiperinflació que empobreix i radicalitza les classes mitjanes i faciliten l’ascens del nazisme, i d’una crisi econòmica que genera una creixent contestació de les democràcies liberals.

Radio 4 – Tot a Europa - 9/1/2022

Què demanes a Europa per a aquest 2022?

25 experts i responsables polítics responen a aquesta pregunta en aquest programa especial de Tot a Europa. Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, demana que Europa “persisteixi en els principis ètics que fan envejable el projecte europeu, avui amenaçat per les democràcies il·liberals i l’auge dels populismes i l’extrema dreta. En suma, que els dirigents europeus perseverin en la defensa dels valors democràtics i l’estat de dret, de les llibertats i de la justícia social, les polítiques solidàries i la voluntat d’acollida, la lluita contra les desigualtats i tot allò que defineix l’Estat del Benestar”. Per la seva part, Carme Colomina, investigadora principal del CIDOB, li demana a la Unió Europea “coherència, sobre tot coherència, i compromís amb els valors que són drets universals i també fundacionals de la UE i que, per tant, no renunciï als seus principis i que aturi les escenes inhumanes que es viuen a les fronteres dels Balcans, o a la frontera de Polònia amb Bielorússia, o al Canal de la Mànega. Li demano que entengui també que els efectes de les mesures anti-Covid no es poden avaluar al marge de la inestabilitat social i econòmica que ja fa massa temps que tensa la corda a la UE i, per tant, s’ha de reforçar encara més aquest retorn a la política social, al compromís amb les reduccions de les desigualtats. Li demano, en definitiva, que sigui una Unió per tots els europeus”.

La República - 24/12/2021

URSS, la darrera estocada

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, repassa els últims mesos d'existència de la URSS amb motiu del 30è aniversari de la seva dissolució en aquest article per a La República: ‘El 31 de desembre del 1991 es va dissoldre formalment la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), setanta-quatre anys després d’aquells deu dies que van trasbalsar el món (John Reed) i que van donar lloc al primer règim comunista de la història.

La República - 26/11/2021

Cuba i el fracàs de la revolució

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, analitza la situació actual a Cuba amb una perspectiva històrica en aquest article per a La República: “Cuba forma part de la història de Catalunya –especialment del seu litoral– i de l’imaginari col·lectiu, que conserva una imatge idealitzada de l’illa tenyida d’una dosi d’exotisme, com es recull en les lletres de moltes havaneres

La República - 29/10/2021

El Grup de Visegrád

Antoni Segura i Mas, president del CIDOB, analitza l’estat actual de la política als països del grup de Visegrád – Eslovàquia, Hongria, Polònia i Txèquia – arran de les recents tensions entre la UE i el govern polonès: “Els quatre països de l’Europa central han conegut en els darrers anys l’ascens de governs amb una deriva cada cop més acusada cap a posicions populistes, euroescèptiques i xenòfobes.”

La República - 11/9/2021

Vint anys de l’inici del declivi

Antoni Segura i Mas, president de CIDOB, analitza el declivi dels valors democràtics i l’hegemonia dels Estats Units arran de la resposta a l’11S en un article per a La República

La República - 20/8/2021

Un fracàs d’Occident

“Un cop més, s’ha demostrat que en les noves guerres les potències militars guanyen la fase convencional del conflicte, però perden les ocupacions. Les víctimes, sempre, la població civil, mentre, en un gest indigne, alguns polítics europeus de Bèlgica, Dinamarca, Grècia i Àustria demanen repatriar els sol·licitants d’asil afganesos (570.000 des del 2015) per evitar una allau de refugiats com el que va provocar la guerra de Síria” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 23/7/2021

La Xina, la nova potencia

“El creixement econòmic, basat en les exportacions i en la iniciativa del Cinturó i la Ruta de la Seda que incorpora a l’esfera d’influència econòmica xinesa molts països asiàtics, africans i llatinoamericans (sobretot si tenen hidrocarburs), sense qüestionar les seves polítiques internes i que ha reforçat amb el subministrament de les vacunes xineses contra la covid-19 (Sinopharm a 55 estats, Sinovac a 27), i l’orgull nacionalista xinès (han) són els pilars del poder de Xi, que ha abolit el límit dels dos mandats. L’hegemonia xinesa truca a la porta, que no sigui en detriment de les democràcies liberals, les llibertats i els drets humans” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 25/6/2021

Els Estats Units han tornat

“A pesar del retorn amb força de l’aliança transatlàntica, és innegable que l’eix comercial i productiu del món s’ha traslladat definitivament de l’Atlàntic al Pacífic. I a més, sens dubte, el món ha canviat molt arran de la brutal crisi sistèmica del 2008-14, de la crisi mediambiental i, naturalment, de la pandèmia de la Covid-19” Antoni Segura, president del CIDOB.

RTVE – Tot a Europa - 28/5/2021

Antoni Segura: “Europa ajudarà a reconstruir Gaza”

“Penso que cada cop som més lluny de resoldre el conflicte entre Israel i Palestina”, ha afirmat Antoni Segura, president del CIDOB i catedràtic d’Història Contemporània de la UB, que ha ressaltat el paper de la UE en la reconstrucció de Gaza, ha analitzat els suports a Israel d’una part de la societat catalana, i ha donat la seva opinió sobre la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc.

La República - 21/5/2021

Impunitat

“En aquesta ocasió, ha aparegut un element nou en la crisi actual: els àrabs amb ciutadania israeliana (entorn del 21% de la població total del país) han sortit al carrer per reivindicar que ells també són palestins i es manifesten a favor dels desnonats de Sheikh Jarrah i en contra de la brutal actuació de les forces de seguretat a Al-Aqsa” Antoni Segura, president del CIDOB.

Ara - 10/5/2021

L’atac israelià a la mesquita d’Al-Aqsa desencadena una escalada amb Hamàs

L’espiral de violència coincideix amb la crisi política a Israel. L’escalada complica les negociacions per formar aquesta coalició alternativa per fer fora Netanyahu després de dotze anys al poder. “El soroll beneficia Netanyahu, que no arriba a tenir prou suport al Parlament i té judicis per corrupció que li pesen com una espasa de Dàmocles”, explica Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 12/3/2021

Reflexions a propòsit de la pandèmia

La pandèmia de la Covid-19 és la culminació de dues primeres dècades del segle XXI en què les crisis globals s’encadenen. D’una banda, la crisi sistèmica del 2008-2014, que posa sobre la taula l’esgotament del sistema de Bretton Woods i la inexistència d’un d’alternatiu. D’una altra, aproximació a un punt de no retorn en l’escalfament global causat per l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle que amenaça de fer inviable la vida a la Terra si no s’adopten immediatament mesures de descarbonització tal com alertava la XXI Conferència sobre Canvi Climàtic (París, 2015). Finalment i, conseqüència d’un sistema productiu no sostenible i del canvi climàtic, alteracions en els ecosistemes que desplacen del seu medi natural espècies que són reservoris de patògens.

La República - 22/1/2021

La fractura dels Estats Units

“Les llavors del trumpisme arrelen amb força i han provocat una ferida sociopolítica difícil de tancar” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 19/12/2020

El llegat de Trump

“Poques vegades un president dels Estats Units deixa un balanç tan desolador com Donald Trump. Durant quatre anys, ha clamat contra un establishment de polítics professionals, “que només parlen i no fan res”, ha perseverat en una involució populista contra la globalització i ha defensat un nacionalisme exacerbat, l’aïllacionisme internacional, el retorn al proteccionisme i un menyspreu per “la política”. Creu que se sent “protegit per Déu” i amb un discurs simplista i groller s’ha arrogat la representació del poble nord-americà (blanc)” Antoni Segura, president del CIDOB.

El Nacional - 1/12/2020

Antoni Segura, reelegido presidente del CIDOB

El Pleno del Patronato del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) ha reelegido por unanimidad el historiador Antoni Segura y Mas presidente de la institución. Se tratará de su segundo mandato de cuatro años más, de acuerdo con el artículo 18 de los Estatutos de la Fundación. El nuevo presidente de la entidad es catedrático de Historia Contemporánea en la Universidad de Barcelona y especialista en análisis de conflictos.

La Vanguardia - 1/12/2020

Antoni Segura, reelegido presidente de CIDOB

El Pleno del Patronato del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) ha reelegido por unanimidad el historiador Antoni Segura y Mas presidente de la institución. Se tratará de su segundo mandato de cuatro años más, de acuerdo con el artículo 18 de los Estatutos de la Fundación. El nuevo presidente de la entidad es catedrático de Historia Contemporánea en la Universidad de Barcelona y especialista en análisis de conflictos.

La República - 28/11/2020

Descolonització inacabada i primavera pendent

“Tornar a la guerra no és mai l’opció. A més, l’actual situació pot desestabilitzar la regió, com ja va fer Al-Qaida al Magreb” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 31/10/2020

Les eleccions del pànic

“Els republicans pensen que els demòcrates manipularan els resultats electorals i faran un cop d’estat amb el suport dels mitjans de comunicació” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 19/9/2020

El darrer paradís comunista europeu

“Avui, la dictadura de Lukaixenko és el més semblant al comunisme soviètic: sistema econòmic centralitzat, agricultura col•lectivitzada, preus regulats, purgues i “desaparicions” de membres de l’oposició o del govern caiguts en desgràcia... Un règim dictatorial sense llibertats. El 2019, Bielorússia ocupava el lloc 141 d’un total de 167 països en l’índex de democràcia, el pitjor d’Europa” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 25/7/2020

El difícil acord de la UE

“La UE està fent passos en la direcció de la integració fiscal que, fins fa pocs mesos, semblaven inimaginables. La Comissió Europea, però, és encara molt lluny de ser un govern comú elegit directament” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 11/4/2020

El cigne negre

“Aquesta és la segona gran crisi econòmica i financera del segle, però, a diferència de la primera (2008-14), si els efectes insalubres de la pandèmia no s’allarguen gaire i es prenen les mesures d’estímul econòmic i de suport fiscal necessàries a temps, cal esperar que la crisi sigui breu i que l’economia comenci aviat a remuntar” Antoni Segura, president del CIDOB.

La República - 22/2/2020

L’acord del segle de Trump

“El pla que presenta Trump es tracta d’una carambola a diverses bandes: posar fi a la qüestió palestina, afavorir Netanyahu de cara a la repetició de les eleccions, consolidar en un any electoral el paper internacional del magnat estatunidenc, reforçat després d’un impeachment fallit, i blanquejar la imatge de l’hereu saudita a canvi que pagui la festa d’aquesta aberració anomenada l’acord del segle” Antoni Segura, president del CIDOB.

La Vanguardia – Ideas - 2/2/2020

El golfo Pérsico, otra vez

“La economía mundial aguanta la crisis en Oriente Medio porque la región ha dejado de ser clave para EE.UU. y Europa” Antoni Segura, presidente de CIDOB.

La República - 27/12/2019

Les revoltes de la dignitat

Quan va esclatar la Primavera Àrab del 2011, els mitjans occidentals van ser incapaços de llegir correctament què estava succeint i van recórrer a la simplicitat de reduir-ho tot a l’acció de les xarxes socials, oblidant que l’accés a la connectivitat en molts d’aquests països és car –fins i tot als cibercafès– i limitat als joves amb més estudis i recursos econòmics. Sens dubte va ser molt més determinant el paper jugat per la cadena televisiva Al-Jazeera, que arribava a molta més gent. Darrere de les revoltes hi havia moviments socials, que comprenien des de sindicats fins a associacions de joves, de llicenciats en atur, de dones, d’activistes pels drets humans, de fòrums opositors, organitzacions no governamentals i un llarg etcètera.