RE-DEV

Assessing the transition to renewable energy in Rapidly Developing Countries

The RE-DEV project builds knowledge on how to facilitate a sustained transition to renewable energy in Rapidly Developing Countries.

Número de proyecto: 661431 Duración: 2015-2017 (Finalizado) Presupuesto: 158.121,60 €

Objetivos

Developing economies alone will account for all of the increase in global carbon emissions by 2035, with the largest share of it coming from power generation. To effectively reduce emissions, power investments have to be re-directed from high-carbon to low-carbon technologies and topped up by additional investments.

Renewable energy holds a promising potential, and could be the world’s largest source of electricity by 2050 ahead of fossil fuels, hydro and nuclear – saving billions of tonnes of carbon dioxide every year.

In developing economies, however, renewable energy investments are discouraged by high risks associated to technical, regulatory and financial barriers. As a result, project financing costs are up to 46% higher than in developed economies. Therefore, it is critical to shed more light into effective policies that can reduce investment risks and leverage renewable energy investments in developing economies.

To better understand the factors that influence renewable energy investments in developing economies, this project will examine the impact of domestic and international policies (in particular, the Paris climate agreement) upon investment risks. By so doing, this project aims to unravel how policy can reduce investment risks and leverage renewable energy investments in developing economies.

Researchers:

Luigi Carafa

Eckart Woertz

8TV – 8 al dia - 30 nov. 2015

París, capital mundial del clima

París acull des d’avui la cimera mundial contra el canvi climàtic. Serà el segon intent per aconseguir un nou acord que substitueixi l’actual Protocol de Kyoto. Després del fracàs absolut de Copenhaguen l’any 2009, aquest cop es planteja un objectiu molt menys ambiciós però que inclogui molts més països, és a dir, un acord de mínims però factible. L’objectiu de París serà limitar l’escalfament global a un màxim de 2º. Per a Iñaki Gili (Oficina Catalana del Canvi Climàtic) “darrere d’aquest objectiu, el que estem discutint és un model energètic mundial: passar dels combustibles fòssils a les energies renovables”. La reducció d’emissions topa, però, amb els interessos econòmics de la indústria, concretament amb els de les empreses del sector energètic, tal i com explica l’investigador del CIDOB, Luigi Carafa.

8TV – 8 al dia - 29 nov. 2015

Què és la COP21?

La Cimera del Canvi Climàtic de París es marca com a objectiu que l’augment de la temperatura al planeta no superi els 2ºC. Per aconseguir-ho, caldria un canvi radical del model econòmic que, tal i com explica l’investigador del CIDOB i expert en energia, Luigi Carafa, està basat en la crema de combustibles fòssils.

Sostenible - 1 dic. 2015

COP 21: L'última oportunitat?

La capital francesa acull fins a l'11 de desembre la COP 21, que ha estat qualificada per molts observadors com la cimera més decisiva que s'ha fet mai sobre el canvi climàtic. El CIDOB i el CADS han organitzat una jornada coincidint amb l'inici de la cimera. Aquesta jornada, celebrada a la seu del CIDOB a Barcelona, ha servit per repassar què hi ha en joc a París i ha comptat amb quatre experts: Oriol Costa, professor de relacions internacionals de la UAB; Jeroen van den Bergh, professor d'economia climàtica i ambiental de l'ICTA/Universitat d'Amsterdam; Luigi Carafa, investigador del CIDOB; i Iñaki Gili, membre de la unitat de mitigació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Carafa ha descrit la cimera de París com "la nostra última oportunitat per reduir les emissions i evitar un augment de les temperatures globals per damunt dels 2 graus". Altrament hi haurà conseqüències i algunes zones del planeta com el golf Pèrsic -ha dit- "es convertiran senzillament en inhabitables cap al 2070".

TVE – El mundo en 24 horas - 19 nov. 2016

La victoria de Trump eclipsa la cumbre de Marrakech

Para Luigi Carafa, investigador de CIDOB, la confirmación del candidato propuesto por Trump como jefe de la EPA (Agencia de Protección Ambiental de Estados Unidos), con una postura escéptica respecto al cambio climático y un pasado como portavoz de industrias fósiles, “nos situaría ante el peor de los escenarios”.