Email subject: Especial CIDOB: les eleccions gregues i la crisi de refugiats

Setembre 2015

CIDOB i el món:

 
 

Grècia, eleccions setembre 2015

 

Grècia té cita amb les urnes per tercera vegada aquest any. Després de les eleccions generals de gener que van fer pujar a Syriza al poder i el referèndum de juliol, el proper 20 de setembre els ciutadans grecs decidiran si segueixen donant suport a la tasca d'Alexis Tsipras o, per contra, castiguen els resultats de les seves negociacions amb Europa.

Les eleccions vénen precedides per un ajust en les enquestes, que revelen un acostament entre Syriza i Nova Democràcia i menors quotes de popularitat de l'actual primer ministre. Seguirà el país governat per l'esquerra de Syriza o passarà el futur de Grècia per l'edició d'una gran coalició a l'alemanya? Aconseguirà aquest partit consolidar-se com l'opció de centre-esquerra com antany ho va ser el PASOK? Comptarà el nou govern amb l'estabilitat necessària per implementar les reformes associades al tercer rescat? Quines relacions amb Europa mantindrà el futur executiu grec? I com vehicularà les seves demandes de reestructuració del deute grec i de polítiques d'estímul que permetin treure el país de la tràgica situació social en què viu bona part dels seus ciutadans?

 

Aquestes i altres preguntes troben resposta en aquest Dossier CIDOB, acompanyades de nombrosos recursos gràfics i les biografies dels principals líders polítics.

 
 
 

La crisi de refugiats

 

El món viu la crisi de refugiats més important des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Més de 60 milions de persones s’han vist forçades a fugir dels seus pobles i ciutats. D’aquestes, 20 milions han creuat les fronteres dels seus països i la meitat són menors d’edat. Una petita part, cada cop més nombrosa, intenta arribar a Europa. Tot i que el naufragi de Lampedusa, l’octubre de 2013, va situar el tema a l’agenda, no ha estat fins que els mitjans de comunicació han retransmès l’èxode pels Balcans i l’arribada a una Hongria fortificada, quan aquesta crisi ha adquirit dimensió europea. Fins al punt de sacsejar la consciència d’una ciutadania abstreta en els seus propis problemes interns i donar pas a un gran nombre d'interrogants: De quins països provenen aquestes persones? Quins factors causen els desplaçaments? Per què els sol·licitants d'asil arrisquen la seva vida intentat creuar la Mediterrània tot i tenir un dret legítim a la protecció? Perilla Schengen? Està en mans de la UE solucionar aquesta crisi? Pot aquesta crisi humanitària desembocar en un problema de seguretat? Què i com han de respondre la UE, els Estats membres, les administracions locals, el tercer sector i la ciutadania?

 

Aquest és un recull de les publicacions més recents del CIDOB, abordant dimensions diferents de la crisi:

 

Subscriure's

Donar-se de baixa

Qui som

Avís legal

Contacte= Setembre 2015 - Setembre 2015 =
To unsubscribe from this newsletter please visit the following link:
http://www.cidob.org/ca/newsletter/unsubscribe/#_hash_unsubscribe_#
--------------------------------------------------------------------------------
© 2015 CIDOB