Email subject: Lectures per a l’estiu 2015: Grècia, Tunísia, l'Iran i més...

Edició especial juliol 2015

CIDOB i el món:

 

A principis d’any, els investigadors del CIDOB van identificar una sèrie de tendències que s’anaven a manifestar amb especial intensitat durant el 2015. Com a resultat d’aquell exercici col·lectiu, es van plantejar els següents escenaris:

 

“El 2015 serà un any on s’especularà sobre el futur de la construcció europea, especialment amb Grècia en el punt de mira. Tot i que el Grexit sigui altament improbable, hi haurà qui torni a especular amb aquesta possibilitat”

 

“Tunísia podria seguir presentant-se com un contraexemple, però només en la mesura que es mantingui el caràcter inclusiu de la transició i el suport internacional apuntali l’economia”

 

“L’Iran és un actor clau a l’Orient Mitjà, que pot modificar el curs del conflicte a Síria. A més, l’aixecament de sancions pot obrir oportunitats en el terreny econòmic”

 

Durant els set mesos posteriors, el CIDOB ha seguit de prop l’evolució d’aquests tres temes clau i hem agrupat la nostra anàlisi en tres especials disponibles al nostre web: 

 

Escenaris de la crisi grega . Abordem les claus de l’acord assolit el 13 de juliol, què va portar Alexis Tsipras a convocar el referèndum, com s’han posicionat els principals actors en joc i quines són les implicacions d’aquesta crisi, tant per al projecte de construcció europea com per la posició de la UE al món.

 

Tunísia: esperances democràtiques, amenaces de seguretat i reptes econòmics. Després dels atemptats del passat 26 de juny, seguim l’evolució de Tunísia des d’una doble perspectiva política i econòmica: tot i els avenços en la consolidació de la transició democràtica, no s’han fet reformes econòmiques; tres sectors clau de l’economia -el turisme, el petroli i el gas i els fosfats-, trontollen; a més, la propagació del terrorisme gihadista, sumada a un govern feble, estan agreujant les dificultats i foragitant la inversió.

 

Acord nuclear amb l’Iran. L'acord assolit a Viena s’ha descrit com un pas històric. Al CIDOB valorem quins actors poden sortir-ne beneficiats i perjudicats, quin serà el paper de l’Iran com a potència regional a l’Orient Mitjà i quin serà el seu pes en les dinàmiques globals en matèria d’energia, així com el paper que la diplomàcia europea ha jugat en les negociacions.

 

A més, us recomanem la lectura de la nostra Nota Internacional més llegida del 2015: How Long Will ISIS Last Economically?, sobre el finançament de l’Estat Islàmic, i les publicacions més recents: Cuba y Estados Unidos más cerca, y aún distantes,  ¿Por qué unos jóvenes se radicalizan y otros no?,  Scenarios of Macro-economic Development for Catalonia on Horizon 2030,  Certezas e incertezas del turismo: movilidad y encuentro i Morocco's Progress is Slow, Shaky but Real,

 

Des del CIDOB us desitgem que aprofiteu un merescut descans estival i, per als qui vulgueu seguir connectats a l’actualitat internacional, podeu consultar les nostres anàlisis a través del nostre compte de Twitter i els dels nostres investigadors.

Subscriure's

Donar-se de baixa

Qui som

Avís legal

Contacte= Edició especial juliol 2015 - Edició especial juliol 2015 =
To unsubscribe from this newsletter please visit the following link:
http://www.cidob.org/ca/newsletter/unsubscribe/#_hash_unsubscribe_#
--------------------------------------------------------------------------------
© 2015 CIDOB