Email subject:Especial CIDOB · Protagonistes 2017 i tendències 2018
Especial CIDOB · Protagonistes 2017 i tendències 2018  
   
 
 
 
ESPECIAL CIDOB
Protagonistes 2017 i tendències 2018
Lideratges, ordre i focus de conflicte
 

 

Què tenen en comú Jacinda Ardern, Emmanuel Macron, els Rohingyàs o #NiUnaMenys? Tots ells són noms propis que han definit el 2017. Dones, homes, col·lectius i fenòmens que han tingut un paper transformador durant aquest any.       Són els 40 protagonistes CIDOB de l'agenda internacional 2017.

 

Quantes persones van morir a causa del terrorisme a l'Iraq? Quin és el cost anual estimat de l'evasió i el frau fiscal als estats membres de la UE? 67 països. 9.765 víctimes. 1 bilió d'euros. Són algunes de les xifres que ens ajuden a transitar per les principals qüestions que han marcat l'actualitat durant aquest any. Distàncies, quantitats, volums, edats ...  de Trump al Brexit i de Corea del Nord al bitcoin: el 2017 en xifres.

 

Quins temes marcaran l'agenda el 2018? Com cada any, en un exercici de prospecció     del món que ve, 'El món el 2018' reflexiona sobre les tendències d'un any en què els símptomes de la crisi de l'ordre global s'accentuaran degut en part a tres factors: la retirada dels Estats Units d'alguns espais, la redistribució del poder a escala global i un accelerat canvi tecnològic enfront del que individus, corporacions i fins i tot estats se sentiran cibervulnerables.

 

A més, aquesta nota inclou una agenda amb les 60 dates a marcar al calendari. Eleccions, cimeres i efemèrides com els 100 anys del final de la Primera Guerra Mundial, el 70 aniversari de l'adopció de la Declaració Universal dels Drets Humans o el 50 aniversari de l'assassinat de Martin Luther King.

 

Una de les principals conclusions d'aquest informe és que no és només l'ordre global el que està qüestionat, també ho estan els ordres regionals i, fins i tot, els contractes socials a moltes parts del planeta. No assistirem a un canvi d’ordre el 2018 però no podem postergar el debat sobre la possible obsolescència de l’actual.

 
 
facebook twitter youtube instagram rss
CIDOB LOGO
Socio
 
 
Subir

DONEU-ME'N DE BAIXA
© 2017 Fundación CIDOB

En compliment de la Llei Orgànica 15/1999, de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD) us informem que les vostres dades formen part d'un fitxer responsabilitat del Centre d'Informació i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB) amb la finalitat de gestionar i difondre les activitats organitzades per l'entitat. Podeu exercitar els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició remetent un correu electrònic a cidob@cidob.org amb el detall de la vostra sol·licitud.