Email subject: CIDOB Especial Dia Mundial del Refugiat

Juny 2017

Dia Mundial del Refugiat

Tot just fa dos anys Europa prenia consciència de la major crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. Va ser aleshores quan la Comissió Europea va insistir en la necessitat de salvar vides, reduir els incentius per a la immigració irregular i treballar per una política ferma d’asil. En paral·lel, Angela Merkel donava la benvinguda als refugiats i afirmava amb rotunditat que sí se’ls podia rebre, que “es podia aconseguir”. Fa gairebé dos anys també que els Estats membres es van comprometre a reubicar 160.000 persones des de Grècia i Itàlia. On som dos anys després? 

Les següents publicacions donen claus per entendre com l’arribada de refugiats a Europa ha fet trontollar el sistema de Dublín i el propi espai Schengen; com s’ha intensificat la política d’externalització del control fronterer i la construcció de nous murs dins i fora de les fronteres europees; també fan una anàlisi de quina acollida els estem donant i què els espera a tots aquells, la majoria, que finalment vegin denegada la seva sol·licitud d’asil.  

 

“Les polítiques de retorn resulten cares i de difícil aplicació. Les dades demostren, a més, que no sempre són efectives per reduir la immigració irregular. Dit d’una altra manera, més deportacions no impliquen necessàriament menys immigració irregular.”

El mite del retorn. El mercat del que és simbòlic Blanca Garcés Mascareñas i Neus Arnal Dimas, Notes Internacionals CIDOB 175

 

“Amb una UE tancada i barrada –cas d’Hongria– o oberta amb comptagotes –com passa amb les reubicacions procedents d’Itàlia i Grècia–, Sèrbia s’ha convertit en el nou Estat-tap de la UE amb milers de refugiats bloquejats.”

Sèrbia, l'última frontera per a milers de refugiats Elena Sánchez Montijano i Jonathan Zaragoza Cristiani, El Periódico

 

“Aunque de forma indirecta y con pequeños pasos, la UE busca convertir los Balcanes Occidentales en una amplia zona tapón, formada a su vez por varios países. El objetivo es uno: evitar la entrada de personas en territorio Schengen como ocurriera a finales de 2015.” 

Los Balcanes como zona tapón para refugiados, ¿un plan de la Unión Europea?  Elena Sánchez-Montijano y Jonathan Zaragoza-Cristiani, Opinión CIDOB 487

 

“Los actores humanitarios son, como ellos mismos apuntan, una parte importante del problema dado que se han visto en la tesitura de participar y alimentar un sistema restrictivo migratorio. Por un lado aliviando las conciencias de buena parte de la sociedad así como de sus gobiernos, y por otro haciendo posible que la burbuja de la crisis no explote.” 

ONGs y voluntarios en la gestión de los refugiados: ¿indispensables o parte del problema?  Elena Sánchez Montijano y Jonathan Zaragoza Cristiani, Opinión CIDOB 479

 

“The alternative to Dublin is not a new update of the regulation but a rethink of how to build a genuine common asylum policy.”

Why Dublin “Doesn't Work”  Blanca Garcés Mascareñas, Notes Internacionals CIDOB 135

 

“To seek asylum in Spain, first you have to reach it. For those coming from the south, this means scaling the fences of Ceuta or Melilla, or taking to the sea. Is this guaranteeing the right to international protection?”

The Asylum System in Spain: Guaranteed Right to Protection? Blanca Garcés Mascareñas, Opinión CIDOB 463

 

“Ni externalización del control fronterizo, ni vallas, ni devoluciones en caliente. Más allá de ser una vergüenza para una Europa supuestamente defensora de los derechos humanos, Ceuta y Melilla demuestran que no son la solución.”

Frontera sur: laboratorio de las políticas europeas  Blanca Garcés Mascareñas, Opinión CIDOB 396

 

“La crisis de los refugiados en el Mediterráneo ha evidenciado la falta de previsión y de un plan de contingencia adecuado por parte de la Unión Europa (UE). No obstante, existe desde 2001 una normativa europea que podría ayudar a paliar la situación actual: la Directiva 2001/55/CE.”

Refugiados e (in)solidaridad en la UE: la no aplicación de la Directiva 2001/55/CE  Santiago A. Villar, Documents CIDOB 8

 

Fronteres mercenàries

Què implica la mercantilització de la frontera per a aquells que cerquen refugi? Debat amb Agus Morales, director de la Revista 5W i autor del llibre ‘No somos refugiados’, Blanca Garcés, investigadora sènior del CIDOB experta en migracions, i Jad, català d’origen sirià que va fundar l’ONG El Poble Ajuda al Poble per assistir els refugiats,  en un diàleg moderat per la periodista de La Xarxa Mònica Hernández.

[Vídeo]

 

Ciutats refugi en el context europeu: cap a un enfocament més inclusiu?

Fins a quin punt les respostes locals són més inclusives? Com funciona la interacció entre els nivells local, nacional i europeu? Exigeix la centralitat de les ciutats respecte de l’acollida i la cohesió social una reconfiguració de les relacions ciutat-estat en el terreny de les polítiques d’immigració i asil?  Un diàleg entre Maura Gambarana, responsable de l’Oficina de Migració, Ajuntament de Milà, Leftiris Papagiannakis, primer tinent d’alcalde i responsable d’Afers d’Immigració i Refugiats, Ajuntament d’Atenes, Ramon Sanahuja, director d’Atenció i Acollida a Immigrants, Ajuntament de Barcelona i Faika El-Nagashi, regidora, Ajuntament de Viena moderat per Blanca Garcés Mascareñas, investigadora sènior, CIDOB.

[Vídeo]

 

Projecte NIEM #AllInForIntegration

El projecte NIEM serà fonamental per a generar dades sobre la situació dels sol·licitants d'asil i refugiats però també per entendre el paper dels diferents actors ( des d'organitzacions no governamentals i plataformes ciutadanes a administracions locals i autonòmiques) en els processos d'integració. Falten dades i, sense aquestes dades, és molt difícil dissenyar i implementar una bona política pública. Això és precisament el que pretén abordar el projecte NIEM en els propers cinc anys.

Com podem millorar les polítiques d’integració dels refugiats?

 

Anuario CIDOB de la Inmigración

“La nueva política comunitaria sobre la cuestión migratoria está cada vez más sesgada hacia la seguridad y el control de fronteras, dejando en un segundo plano otros temas como el derecho de asilo o la integración”

«El año de los refugiados». Anuario CIDOB de la Inmigración 2015-2016

 
CIDOB CIDOB
 

Per donar-te de baixa fes clic aquí= Dia Mundial del Refugiat - Juny 2017 =
To unsubscribe from this newsletter please visit the following link:
http://www.cidob.org/ca/newsletter/unsubscribe/#_hash_unsubscribe_#
--------------------------------------------------------------------------------
© 2017 CIDOB