Email subject: Lectures per a l'estiu 2016

Agost 2016

Lectures per a l'estiu 2016

 

Les vacances d’estiu són moments propicis per a lectures reposades però no podrem escapar d’una actualitat internacional convulsa. Per agafar perspectiva us recomanem que us submergiu en els articles de l’Anuari Internacional, un clàssic que presentem amb mirades plurals i noves visualitzacions. Autors com Anne-Marie Slaughter o Saskia Sassen ens donen les claus per entendre un món multipolar i complex en què les xarxes adquireixen cada cop més rellevància. L’Anuari posa el focus en l’Iran, país que amb l’acord nuclear i la conflictivitat creixent a l’Orient Mitjà s’ha situat en primera línia de l’escena internacional. També us suggerim una relectura del nostre exercici prospectiu sobre els deu temes que marcarien l’agenda internacional l’any 2016. Intuíem moments delicats per a la integració europea i en què el terrorisme i la política de la por augmentarien la percepció de vulnerabilitat.

 

Terrorisme

 

És eficaç el terrorisme? El número 112 de la Revista CIDOB d’Afers Internacionals qüestiona l’èxit de la violència política com a eina per aconseguir concessions i identifica les condicions que porten al seu fracàs, amb estudis de cas sobre el terrorisme jihadista al Regne Unit i França o l’estratègia no violenta al Sàhara Occidental.

Quina resposta s’hauria de donar al fenomen transnacional de l’extremisme violent? Després d’Orlando i Niça, proposem una nova aproximació a l’Estat Islàmic: “Comprendre que l’EI també és una marca a la qual poden recórrer actors i individus per motius personals/estratègics canvia radicalment la manera de tractar els atemptats, els seus responsables i ajuda a pensar en mitjans de prevenció”.

 

Refugiats

 

“La cooperació entre els estats Schengen és inadequada i, sovint, impulsada per interessos nacionals”. Però, Europa pot realment renunciar a Schengen? Davant l’externalització del control fronterer, recordàvem que “Ceuta i Melilla demostren que no són la solució” i plantejàvem els reptes d’una veritable política comuna d’asil.

 

Desintegració europea

 

A començaments d’any, definíem el 2016 com un “any de trànsit per a la (de)construcció europea” i apuntàvem al risc que suposa fer servir els referèndums sobre la UE com a bocs expiatoris. Mesos després, aquests riscos s’han materialitzat en una victòria del leave al referèndum sobre el Brexit: Europa entra en fase desconeguda. “Però el referèndum britànic no és el final d'un procés, sinó l’inici d’un nou replantejament”, qui liderarà aquesta UE post-Brexit?”.

 

Però no tot han estat males notícies: el 2016 suposarà una veritable empenta per a la pau a Colòmbia.

 

La setmana vinent s’inauguraran els Jocs Olímpics de Rio, unes Olimpíades que han generat més crítiques que entusiasme. “Jocs Olímpics i ciutats” és una publicació conjunta de l’equip d’investigadors del CIDOB que explora els desafiaments i les oportunitats que suposen els Jocs Olímpics per a les ciutats amfitriones. Amb ella, aprofitem per desitjar-vos un bon estiu i, per als que us vulgueu mantenir connectats a l’actualitat internacional, us recordem que podeu seguir les nostres anàlisis a través del nostre perfil de Twitter i els dels nostres investigadors.

 

 
CIDOB CIDOB
 

Per donar-te de baixa fes clic aquí= Carta internacional   - Agost 2016 =
To unsubscribe from this newsletter please visit the following link:
http://www.cidob.org/ca/newsletter/unsubscribe/#_hash_unsubscribe_#
--------------------------------------------------------------------------------
© 2016 CIDOB