Oriol PUIG CEPERO

Oriol Puig Cepero

Investigador

  • Líneas de investigación temáticas: Desarrollo sostenible.
  • Líneas de investigación geográficas: Otras regiones de interés.

Experiencia profesional

Oriol Puig es investigador del proyecto CASCADES del CIDOB sobre cambio climático y seguridad alimentaria en el Sahel Occidental. Doctor en Antropología Social por la Universidad de Barcelona (UB), su tesis sobre movilidad transahariana entre Níger y Libia fue reconocida con el Premio Extraordinario 2017 de la UB. Es profesor asociado en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y tutor-profesor de Antropología Social en la UNED.

Forma parte del Grupo de Estudio de Sociedades Africanas (GESA) de la Universidad de Lleida (UdL); del Grupo de Estudios Africanos (GEA) de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) y del Grupo de Estudio sobre Migración, Espacios y Sociedades (GERMES, en francés) de la Universidad Abdou Mou mouni de Niamey (Níger). Cuenta con un máster en Mediación, Relaciones internacionales y Cooperación por la UAB, Ca’ Foscari de Venècia (Italia) y Paul Valery- Montpellier III (Francia); un máster en Desarollo Social por la Universitat Paul Valery-Montpellier III y un posgrado en comunicación de conflictos y paz por la UAB. También es periodista y ha trabajado como consultor para organizaciones y ONGs internacionales sobre externalización de fronteras europeas en la zona del Sahel.

Sus líneas principales de investigación son: migraciones intra-africanas, migración de retorno, fronteras e identidades en el marco de la movilidad.

  • Puig, Oriol. ‘Les migrants de retour de Libye. Ethnographie entre instabilité, précarité et honnêteté’. [en línea] E-migrinter, nº 18 (2019). [consulta: 8 de enero de 2019]. Disponible en https://journals.openedition.org/e-migrinter/1721 

 

  • CASCADES

    CAScading Climate risks: towards ADaptive and resilient European Societies

    El proyecto CASCADES analiza el impacto del cambio climático en las economías, medios de subsistencia y sistemas políticos fuera de Europa, las implicaciones de estos impactos en Europa y como la política exterior europea podría mitigar los riesgos asociados.

El Temps - 24/9/2020

El coronavirus al continent africà

El coronavirus s’estén per l’Àfrica d’una manera incerta, enmig de la falta de dades i de la reacció autoritària d’alguns governs, que aprofiten la situació per enfortir encara més aquest tret. Però, més enllà de la mirada pessimista i desconfiada que plana sobre el continent, també hi ha elements que contraresten aquesta perspectiva. “Les previsions que s’han fet des de l’OMS sobre l’Àfrica són bastant catastrofistes i no s’estan complint. Hi ha certa sensibilitat per impedir que Àfrica es converteixi en un laboratori de proves i, tot i que falten tests i proves, les reaccions dels governs han sigut ràpides per tal d’aturar la pandèmia i que el contagi sigui menor” explica Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Ara - 19/8/2020

Cop d’estat a Mali en plena crisi política i social

“Mali és clau per a l’estratègia de la UE de contenció de la immigració i també de seguretat, i a més té unes reserves d’or importants. No hem de perdre de vista que aquest tipus de cops, malauradament, són recurrents en aquesta regió, quan hi ha inestabilitat”, apunta Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en el Sahel.

Diari Ara - 24/7/2020

Més de 6.000 migrants retornats a l’infern de Líbia des de principi d'any

Enmig de la pandèmia, les pasteres continuen creuant el Mediterrani per arribar a Europa. I, lluny del focus mediàtic, les patrulleres líbies, finançades per la UE, intenten interceptar-les per tornar-les a Líbia, un país en guerra. “Hem normalitzat que la UE subcontracti països tercers perquè frenin la immigració abans que pugui arribar al continent”, es lamenta Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - 19/7/2020

Mali, la peça clau que trontolla

Mali continua sent peça clau en el tauler regional i això dona pistes del recorregut que poden tenir mobilitzacions com les de Bamako: "La voluntat o la necessitat de la comunitat internacional és força clara perquè la situació no es degradi" Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - 8/6/2020

El covid-19, la gota que fa vessar el got del Sahel

Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en migracions i canvi climàtic al Sahel, reitera el risc que suposa que plogui sobre mullat: “Moltes zones del Sahel ja estan en una situació molt delicada, precària. Hi ha una confluència de crisis, com la climàtica o la del terrorisme i els conflictes, que ara s’agreujaran amb el covid-19”.