Oriol PUIG CEPERO

Oriol Puig Cepero

Investigador Asociado

  • Líneas de investigación temáticas: Desarrollo sostenible.
  • Líneas de investigación geográficas: Asia-Pacífico y el África subsahariana .

Experiencia profesional

Oriol Puig es investigador asociado del proyecto CASCADES del CIDOB sobre cambio climático y seguridad alimentaria en el Sahel Occidental. Doctor en Antropología Social por la Universidad de Barcelona (UB), su tesis sobre movilidad transahariana entre Níger y Libia fue reconocida con el Premio Extraordinario 2017 de la UB. Es profesor asociado en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y tutor-profesor de Antropología Social en la UNED.

Forma parte del Grupo de Estudio de Sociedades Africanas (GESA) de la Universidad de Lleida (UdL); del Grupo de Estudios Africanos (GEA) de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) y del Grupo de Estudio sobre Migración, Espacios y Sociedades (GERMES, en francés) de la Universidad Abdou Mou mouni de Niamey (Níger). Cuenta con un máster en Mediación, Relaciones internacionales y Cooperación por la UAB, Ca’ Foscari de Venècia (Italia) y Paul Valery- Montpellier III (Francia); un máster en Desarollo Social por la Universitat Paul Valery-Montpellier III y un posgrado en comunicación de conflictos y paz por la UAB. También es periodista y ha trabajado como consultor para organizaciones y ONGs internacionales sobre externalización de fronteras europeas en la zona del Sahel.

Sus líneas principales de investigación son: migraciones intra-africanas, migración de retorno, fronteras e identidades en el marco de la movilidad.

  • Puig, Oriol. ‘Les migrants de retour de Libye. Ethnographie entre instabilité, précarité et honnêteté’. [en línea] E-migrinter, nº 18 (2019). [consulta: 8 de enero de 2019]. Disponible en https://journals.openedition.org/e-migrinter/1721 
  • CASCADES

    CAScading Climate risks: towards ADaptive and resilient European Societies

    El proyecto CASCADES analiza el impacto del cambio climático en las economías, medios de subsistencia y sistemas políticos fuera de Europa, las implicaciones de estos impactos en Europa y como la política exterior europea podría mitigar los riesgos asociados.

Catalunya Ràdio – Mapamundi - 7 jun. 2022

La pobresa i la violència ataquen el Sahel

Oriol Puig Cepero, investigador associat del CIDOB, analitza els efectes del canvi climàtic i la guerra d’Ucraïna sobre la seguretat, el desenvolupament i els moviments migratoris al Sahel: “Al Sahel les polítiques imposades o condicionades per Europa han prioritzat l'agricultura en detriment del pasturatge. I molts dels conflictes actuals entre pastors i agricultors tenen l'arrel històrica en això, i han fet agreujar els recels per l'accés a la terra”. I afegeix: “Si vius al desert és obvi que t'hauràs de moure per aconseguir recursos. I aquesta imposició de la UE de frenar la migració ha contribuït a frenar els desplaçaments habituals de la zona”.

Ara - 17 feb. 2022

“El conflicte entre Occident i Rússia també està present a Mali”

Entrevista a Oriol Puig, investigador associat al CIDOB, sobre la decisió de França de retirar les seves tropes de Mali: “La retirada, que es veia a venir, s'ha de llegir en clau interna per la proximitat de les eleccions presidencials. Macron considera que no li surt a compte aquesta missió a Mali, perquè hi ha un descontentament cada cop més important de la població local, que considera que la missió francesa no ha donat fruits: des que es va iniciar l'operació Barkhane el 2012 la situació no ha millorat, sinó que el jihadisme segueix expandint-se del nord cap al sud.”

RTVE – Telediario - 24 oct. 2021

El cambio climático, clave en la inestabilidad en el Sahel

Oriol Puig, investigador de CIDOB dentro del proyecto CASCADES, analiza la relación entre cambio climático e inestabilidad en el Sahel: “Lo que queda claro en nuestro informe y en nuestro estudio es que no existe una relación directa entre la emergencia climática y la proliferación de grupos armados”. Y añade que, en lugar de centrar los esfuerzos en el ámbito militar, se deberían priorizar “proyectos de desarrollo endógenos, que respondan a las necesidades locales”.

Público – Crónicas de la migración climática - 1 oct. 2021

Sahel: entre lluvias, conflictos y migraciones

Artículo de Oriol Puig, investigador de CIDOB, para el especial “Crónicas de la migración climática” de Público: “Pastores y agricultores alzan la mirada aguardando la lluvia por llegar. Es junio y aún no ha caído una gota. Mañana caerán todas de golpe, sin compasión ni razón. El tiempo se enajenó. La estación de lluvias fluctúa con más frecuencia cada año. El calor aumenta sin cesar. Las sequías siguen presentes. Y ahora, además, se registran inundaciones recurrentes. Las garras del cambio climático ya están aquí. Los efectos del calentamiento global ya son una evidencia en esta región semiárida de África, el Sahel, desafortunadamente hoy vinculada a la pobreza, la inestabilidad y la violencia.

El País - 23 jul. 2021

El Sahel: más allá de los conflictos climáticos

“Es imprescindible que los líderes africanos y mundiales no usen el cambio climático y la meteorología para eximir sus responsabilidades y asuman que el hambre y los conflictos son esencialmente políticos” Oriol Puig, investigador de CIDOB.

Público - 25 jun. 2021

África no ansía Europa: redefinir las narrativas sobre migración

“Aunque la situación en Ceuta pueda parecer lo contrario, no, África no anhela (mayoritariamente) venir a Europa. Los desplazamientos en el interior del continente son muy superiores a los que quieren llegar a la UE. Seguir presentando al otro lado del muro como un lugar repleto de hambre, pobreza y violencia, no es riguroso y alimenta la narrativa de El Dorado europeo, que no es tal. Marruecos, Turquía o Níger son distintas caras de la externalización de fronteras europeas. Y a sus efectos se tiene que señalar” Oriol Puig, investigador de CIDOB.

Euractiv - 15 jun. 2021

Africans do not yearn for Europe

“The recent events in the Spanish enclave of Ceuta may have suggested otherwise, but (most of) Africa does not yearn to come to Europe. Many more people migrate within Africa than seek to reach the EU. Continually presenting the other side of the wall as a place of hunger, poverty and violence lacks rigour and feeds the narrative of the European El Dorado – a no more accurate image. Morocco, Turkey and Niger are three different sides of Europe’s border externalisation. They merit more attention” Oriol Puig, researcher at CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs).

El Salto - 28 may. 2021

Ceuta: La punta del iceberg tras décadas de externalización

Junto a Marruecos, Mauritania es el único país que readmite a migrantes de terceros países, según el acuerdo de 2003 con España. Oriol Puig, investigador de CIDOB, explica por qué estas cláusulas se están vulnerando de manera flagrante.

Ara - 28 mar. 2021

Burkina Faso, un polvorí al Sahel

L’assassinat dels periodistes David Beriain i Roberto Fraile a Burkina Faso és un exemple més de la situació d’inseguretat al Sahel. La zona s’ha convertit en un polvorí, amb un elevat cost per a les poblacions civils. Ho analitza Oriol Puig, investigador de CIDOB.

Ara - 3 mar. 2021

Per què s'intensifiquen els segrestos en escoles de Nigèria?

Des del mes de desembre, 665 persones han sigut segrestades, i posteriorment alliberades, en tres segrestos en internats del nord de Nigèria. Per què s’han intensificat els segrestos en escoles? Ho analitzen Oriol Puig, investigador del CIDOB, i Òscar Mateos, professor de Relacions Internacionals a Blanquerna i investigador associat del CIDOB.

Ara - 15 dic. 2020

Boko Haram reivindica el segrest de més de 300 nens d’un internat de Nigèria

“És un atac potent, que suposa un cop d’efecte a nivell internacional: tornen a segrestar nens”, comenta Oriol Puig, investigador del CIDOB. “Possiblement, es vol aconseguir tornar a posar al mapa un conflicte que havia desaparegut una mica de l’agenda internacional, i que havia quedat limitat a un àmbit més regional’, explica.

El Temps - 24 sept. 2020

El coronavirus al continent africà

El coronavirus s’estén per l’Àfrica d’una manera incerta, enmig de la falta de dades i de la reacció autoritària d’alguns governs, que aprofiten la situació per enfortir encara més aquest tret. Però, més enllà de la mirada pessimista i desconfiada que plana sobre el continent, també hi ha elements que contraresten aquesta perspectiva. “Les previsions que s’han fet des de l’OMS sobre l’Àfrica són bastant catastrofistes i no s’estan complint. Hi ha certa sensibilitat per impedir que Àfrica es converteixi en un laboratori de proves i, tot i que falten tests i proves, les reaccions dels governs han sigut ràpides per tal d’aturar la pandèmia i que el contagi sigui menor” explica Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Ara - 19 ago. 2020

Cop d’estat a Mali en plena crisi política i social

“Mali és clau per a l’estratègia de la UE de contenció de la immigració i també de seguretat, i a més té unes reserves d’or importants. No hem de perdre de vista que aquest tipus de cops, malauradament, són recurrents en aquesta regió, quan hi ha inestabilitat”, apunta Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en el Sahel.

Diari Ara - 24 jul. 2020

Més de 6.000 migrants retornats a l’infern de Líbia des de principi d'any

Enmig de la pandèmia, les pasteres continuen creuant el Mediterrani per arribar a Europa. I, lluny del focus mediàtic, les patrulleres líbies, finançades per la UE, intenten interceptar-les per tornar-les a Líbia, un país en guerra. “Hem normalitzat que la UE subcontracti països tercers perquè frenin la immigració abans que pugui arribar al continent”, es lamenta Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - 19 jul. 2020

Mali, la peça clau que trontolla

Mali continua sent peça clau en el tauler regional i això dona pistes del recorregut que poden tenir mobilitzacions com les de Bamako: "La voluntat o la necessitat de la comunitat internacional és força clara perquè la situació no es degradi" Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - 8 jun. 2020

El covid-19, la gota que fa vessar el got del Sahel

Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en migracions i canvi climàtic al Sahel, reitera el risc que suposa que plogui sobre mullat: “Moltes zones del Sahel ja estan en una situació molt delicada, precària. Hi ha una confluència de crisis, com la climàtica o la del terrorisme i els conflictes, que ara s’agreujaran amb el covid-19”.