Oriol PUIG CEPERO

Oriol Puig Cepero

Researcher

  • Thematic lines of research: Sustainable development.
  • Geographical lines of research: Other regions of interest.

Professional experience

Oriol Puig is a researcher of the Horizon 2020 CASCADES Project at CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) about climate change and food security in Western Sahel. PhD in Social Anthropology from the University of Barcelona (UB), his thesis about trans-Saharan mobility between Niger and Libya granted the 2017 Extraordinary doctoral Prize of UB. He is Associate Professor in the Autonomous University of Barcelona (UAB) and Tutor-Professor of Social Anthropology in the National Distance Education University (UNED). 

He is part of the Research Group of African Societies (GESA) at the University of Lleida (UdL); the Research Group of African Studies (GEA) at the Autonomous University of Madrid (UAM) and the Study Group of Migration, Spaces and Societies (GERMES, in French) at the University Abdou Moumouni of Niamey (Niger). He holds a European Master’s Degree in Mediation, International Relations and Cooperation undertaken in Università Ca’Foscari di Venezia (Italy) and Université Paul Valery-Montpellier III (France); a European Master’s Degree in Social Development at Université Paul Valery-Montpellier III, and a postgraduate in Conflicts and Peace Communication at UAB. He is also journalist and he worked as a consultant for international organizations and NGO’s about the externalization of European borders in the Sahel zone.

His main research lines are: migration within Africa, return migration, borders and identities in mobility. 

 

  • Puig, Oriol. ‘Les migrants de retour de Libye. Ethnographie entre instabilité, précarité et honnêteté’. [en línea] E-migrinter, nº 18 (2019). [consulta: 8 de enero de 2019]. Disponible en https://journals.openedition.org/e-migrinter/1721 

 

  • CASCADES

    CAScading Climate risks: towards ADaptive and resilient European Societies

    CASCADES analyzes the impact of climate change on livelihoods, economies and political systems outside Europe, the implications of such impact for Europe and what European foreign policy could do to mitigate associated risks.

Ara - Dec 15, 2020

Boko Haram reivindica el segrest de més de 300 nens d’un internat de Nigèria

“És un atac potent, que suposa un cop d’efecte a nivell internacional: tornen a segrestar nens”, comenta Oriol Puig, investigador del CIDOB. “Possiblement, es vol aconseguir tornar a posar al mapa un conflicte que havia desaparegut una mica de l’agenda internacional, i que havia quedat limitat a un àmbit més regional’, explica.

El Temps - Sep 24, 2020

El coronavirus al continent africà

El coronavirus s’estén per l’Àfrica d’una manera incerta, enmig de la falta de dades i de la reacció autoritària d’alguns governs, que aprofiten la situació per enfortir encara més aquest tret. Però, més enllà de la mirada pessimista i desconfiada que plana sobre el continent, també hi ha elements que contraresten aquesta perspectiva. “Les previsions que s’han fet des de l’OMS sobre l’Àfrica són bastant catastrofistes i no s’estan complint. Hi ha certa sensibilitat per impedir que Àfrica es converteixi en un laboratori de proves i, tot i que falten tests i proves, les reaccions dels governs han sigut ràpides per tal d’aturar la pandèmia i que el contagi sigui menor” explica Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Ara - Aug 19, 2020

Cop d’estat a Mali en plena crisi política i social

“Mali és clau per a l’estratègia de la UE de contenció de la immigració i també de seguretat, i a més té unes reserves d’or importants. No hem de perdre de vista que aquest tipus de cops, malauradament, són recurrents en aquesta regió, quan hi ha inestabilitat”, apunta Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en el Sahel.

Diari Ara - Jul 24, 2020

Més de 6.000 migrants retornats a l’infern de Líbia des de principi d'any

Enmig de la pandèmia, les pasteres continuen creuant el Mediterrani per arribar a Europa. I, lluny del focus mediàtic, les patrulleres líbies, finançades per la UE, intenten interceptar-les per tornar-les a Líbia, un país en guerra. “Hem normalitzat que la UE subcontracti països tercers perquè frenin la immigració abans que pugui arribar al continent”, es lamenta Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - Jul 19, 2020

Mali, la peça clau que trontolla

Mali continua sent peça clau en el tauler regional i això dona pistes del recorregut que poden tenir mobilitzacions com les de Bamako: "La voluntat o la necessitat de la comunitat internacional és força clara perquè la situació no es degradi" Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - Jun 8, 2020

El covid-19, la gota que fa vessar el got del Sahel

Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en migracions i canvi climàtic al Sahel, reitera el risc que suposa que plogui sobre mullat: “Moltes zones del Sahel ja estan en una situació molt delicada, precària. Hi ha una confluència de crisis, com la climàtica o la del terrorisme i els conflictes, que ara s’agreujaran amb el covid-19”.