Oriol PUIG CEPERO

Oriol Puig Cepero

Associate Researcher

  • Thematic lines of research: Sustainable development.
  • Geographical lines of research: Asia-Pacific and Sub-Saharan Africa.

Professional experience

Oriol Puig is a associate researcher of the Horizon 2020 CASCADES Project at CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs) about climate change and food security in Western Sahel. PhD in Social Anthropology from the University of Barcelona (UB), his thesis about trans-Saharan mobility between Niger and Libya granted the 2017 Extraordinary doctoral Prize of UB. He is Associate Professor in the Autonomous University of Barcelona (UAB) and Tutor-Professor of Social Anthropology in the National Distance Education University (UNED). 

He is part of the Research Group of African Societies (GESA) at the University of Lleida (UdL); the Research Group of African Studies (GEA) at the Autonomous University of Madrid (UAM) and the Study Group of Migration, Spaces and Societies (GERMES, in French) at the University Abdou Moumouni of Niamey (Niger). He holds a European Master’s Degree in Mediation, International Relations and Cooperation undertaken in Università Ca’Foscari di Venezia (Italy) and Université Paul Valery-Montpellier III (France); a European Master’s Degree in Social Development at Université Paul Valery-Montpellier III, and a postgraduate in Conflicts and Peace Communication at UAB. He is also journalist and he worked as a consultant for international organizations and NGO’s about the externalization of European borders in the Sahel zone.

His main research lines are: migration within Africa, return migration, borders and identities in mobility. 

 

  • Puig, Oriol. ‘Les migrants de retour de Libye. Ethnographie entre instabilité, précarité et honnêteté’. [en línea] E-migrinter, nº 18 (2019). [consulta: 8 de enero de 2019]. Disponible en https://journals.openedition.org/e-migrinter/1721 
  • CASCADES

    CAScading Climate risks: towards ADaptive and resilient European Societies

    CASCADES analyzes the impact of climate change on livelihoods, economies and political systems outside Europe, the implications of such impact for Europe and what European foreign policy could do to mitigate associated risks.

Catalunya Ràdio – Mapamundi - Jun 7, 2022

La pobresa i la violència ataquen el Sahel

Oriol Puig Cepero, investigador associat del CIDOB, analitza els efectes del canvi climàtic i la guerra d’Ucraïna sobre la seguretat, el desenvolupament i els moviments migratoris al Sahel: “Al Sahel les polítiques imposades o condicionades per Europa han prioritzat l'agricultura en detriment del pasturatge. I molts dels conflictes actuals entre pastors i agricultors tenen l'arrel històrica en això, i han fet agreujar els recels per l'accés a la terra”. I afegeix: “Si vius al desert és obvi que t'hauràs de moure per aconseguir recursos. I aquesta imposició de la UE de frenar la migració ha contribuït a frenar els desplaçaments habituals de la zona”.

Ara - Feb 17, 2022

“El conflicte entre Occident i Rússia també està present a Mali”

Entrevista a Oriol Puig, investigador associat al CIDOB, sobre la decisió de França de retirar les seves tropes de Mali: “La retirada, que es veia a venir, s'ha de llegir en clau interna per la proximitat de les eleccions presidencials. Macron considera que no li surt a compte aquesta missió a Mali, perquè hi ha un descontentament cada cop més important de la població local, que considera que la missió francesa no ha donat fruits: des que es va iniciar l'operació Barkhane el 2012 la situació no ha millorat, sinó que el jihadisme segueix expandint-se del nord cap al sud.”

RTVE – Telediario - Oct 24, 2021

El cambio climático, clave en la inestabilidad en el Sahel

Oriol Puig, investigador de CIDOB dentro del proyecto CASCADES, analiza la relación entre cambio climático e inestabilidad en el Sahel: “Lo que queda claro en nuestro informe y en nuestro estudio es que no existe una relación directa entre la emergencia climática y la proliferación de grupos armados”. Y añade que, en lugar de centrar los esfuerzos en el ámbito militar, se deberían priorizar “proyectos de desarrollo endógenos, que respondan a las necesidades locales”.

Público – Crónicas de la migración climática - Oct 1, 2021

Sahel: entre lluvias, conflictos y migraciones

Artículo de Oriol Puig, investigador de CIDOB, para el especial “Crónicas de la migración climática” de Público: “Pastores y agricultores alzan la mirada aguardando la lluvia por llegar. Es junio y aún no ha caído una gota. Mañana caerán todas de golpe, sin compasión ni razón. El tiempo se enajenó. La estación de lluvias fluctúa con más frecuencia cada año. El calor aumenta sin cesar. Las sequías siguen presentes. Y ahora, además, se registran inundaciones recurrentes. Las garras del cambio climático ya están aquí. Los efectos del calentamiento global ya son una evidencia en esta región semiárida de África, el Sahel, desafortunadamente hoy vinculada a la pobreza, la inestabilidad y la violencia.

El País - Jul 23, 2021

El Sahel: más allá de los conflictos climáticos

“Es imprescindible que los líderes africanos y mundiales no usen el cambio climático y la meteorología para eximir sus responsabilidades y asuman que el hambre y los conflictos son esencialmente políticos” Oriol Puig, investigador de CIDOB.

Público - Jun 25, 2021

África no ansía Europa: redefinir las narrativas sobre migración

“Aunque la situación en Ceuta pueda parecer lo contrario, no, África no anhela (mayoritariamente) venir a Europa. Los desplazamientos en el interior del continente son muy superiores a los que quieren llegar a la UE. Seguir presentando al otro lado del muro como un lugar repleto de hambre, pobreza y violencia, no es riguroso y alimenta la narrativa de El Dorado europeo, que no es tal. Marruecos, Turquía o Níger son distintas caras de la externalización de fronteras europeas. Y a sus efectos se tiene que señalar” Oriol Puig, investigador de CIDOB.

Euractiv - Jun 15, 2021

Africans do not yearn for Europe

“The recent events in the Spanish enclave of Ceuta may have suggested otherwise, but (most of) Africa does not yearn to come to Europe. Many more people migrate within Africa than seek to reach the EU. Continually presenting the other side of the wall as a place of hunger, poverty and violence lacks rigour and feeds the narrative of the European El Dorado – a no more accurate image. Morocco, Turkey and Niger are three different sides of Europe’s border externalisation. They merit more attention” Oriol Puig, researcher at CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs).

El Salto - May 28, 2021

Ceuta: La punta del iceberg tras décadas de externalización

Junto a Marruecos, Mauritania es el único país que readmite a migrantes de terceros países, según el acuerdo de 2003 con España. Oriol Puig, investigador de CIDOB, explica por qué estas cláusulas se están vulnerando de manera flagrante.

Ara - Mar 28, 2021

Burkina Faso, un polvorí al Sahel

L’assassinat dels periodistes David Beriain i Roberto Fraile a Burkina Faso és un exemple més de la situació d’inseguretat al Sahel. La zona s’ha convertit en un polvorí, amb un elevat cost per a les poblacions civils. Ho analitza Oriol Puig, investigador de CIDOB.

Ara - Mar 3, 2021

Per què s'intensifiquen els segrestos en escoles de Nigèria?

Des del mes de desembre, 665 persones han sigut segrestades, i posteriorment alliberades, en tres segrestos en internats del nord de Nigèria. Per què s’han intensificat els segrestos en escoles? Ho analitzen Oriol Puig, investigador del CIDOB, i Òscar Mateos, professor de Relacions Internacionals a Blanquerna i investigador associat del CIDOB.

Ara - Dec 15, 2020

Boko Haram reivindica el segrest de més de 300 nens d’un internat de Nigèria

“És un atac potent, que suposa un cop d’efecte a nivell internacional: tornen a segrestar nens”, comenta Oriol Puig, investigador del CIDOB. “Possiblement, es vol aconseguir tornar a posar al mapa un conflicte que havia desaparegut una mica de l’agenda internacional, i que havia quedat limitat a un àmbit més regional’, explica.

El Temps - Sep 24, 2020

El coronavirus al continent africà

El coronavirus s’estén per l’Àfrica d’una manera incerta, enmig de la falta de dades i de la reacció autoritària d’alguns governs, que aprofiten la situació per enfortir encara més aquest tret. Però, més enllà de la mirada pessimista i desconfiada que plana sobre el continent, també hi ha elements que contraresten aquesta perspectiva. “Les previsions que s’han fet des de l’OMS sobre l’Àfrica són bastant catastrofistes i no s’estan complint. Hi ha certa sensibilitat per impedir que Àfrica es converteixi en un laboratori de proves i, tot i que falten tests i proves, les reaccions dels governs han sigut ràpides per tal d’aturar la pandèmia i que el contagi sigui menor” explica Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Ara - Aug 19, 2020

Cop d’estat a Mali en plena crisi política i social

“Mali és clau per a l’estratègia de la UE de contenció de la immigració i també de seguretat, i a més té unes reserves d’or importants. No hem de perdre de vista que aquest tipus de cops, malauradament, són recurrents en aquesta regió, quan hi ha inestabilitat”, apunta Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en el Sahel.

Diari Ara - Jul 24, 2020

Més de 6.000 migrants retornats a l’infern de Líbia des de principi d'any

Enmig de la pandèmia, les pasteres continuen creuant el Mediterrani per arribar a Europa. I, lluny del focus mediàtic, les patrulleres líbies, finançades per la UE, intenten interceptar-les per tornar-les a Líbia, un país en guerra. “Hem normalitzat que la UE subcontracti països tercers perquè frenin la immigració abans que pugui arribar al continent”, es lamenta Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - Jul 19, 2020

Mali, la peça clau que trontolla

Mali continua sent peça clau en el tauler regional i això dona pistes del recorregut que poden tenir mobilitzacions com les de Bamako: "La voluntat o la necessitat de la comunitat internacional és força clara perquè la situació no es degradi" Oriol Puig, investigador del CIDOB.

Diari Ara - Jun 8, 2020

El covid-19, la gota que fa vessar el got del Sahel

Oriol Puig, investigador del CIDOB i expert en migracions i canvi climàtic al Sahel, reitera el risc que suposa que plogui sobre mullat: “Moltes zones del Sahel ja estan en una situació molt delicada, precària. Hi ha una confluència de crisis, com la climàtica o la del terrorisme i els conflictes, que ara s’agreujaran amb el covid-19”.